Vill du ha gratis bantningstips och info om nya dieter? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

(fyll i din e-mail här nedan)

Subscribe Unsubscribe

Montignac Metoden.


 

Montignac Metoden uppfanns av Michel Montignac som föddes 1944 i Frankrike, Angoulême. Han led själv av övervikt  precis som sin far. Därför beslutade han sig att studera näringslära på -70 talet.  Montignac blev senare personalchef på ett stort Amerikanskt läkemedelsföretag. Hans metod skiljer sig på så sätt att han aldrig väger och mäter maten. Montignac skrev sin första bok Jag äter och njuter - därför blir jag smal" för cirka 20 år sedan. Boken togs väldigt positivt emot av alla de som provar tråkiga dieter och ville prova något lyxigare att banta med.

Montignac Dieten bygger på att det är endast blodsockret och Glykemiskt Index man behöver bry sig om, man behöver inte tänka på energiintag eller mängd. Recepten och kostråden innehåller mycket fett och relativt mycket energi. Montignac Metoden förespråkar att bantaren äter mat med lågt glykemiskt index (GI) precis som den populära GI-Metoden. Ät alltså inte mat som får blodsockret att skjuta i höjden. Effekten av att äta enligt Montignac blir att kroppen lagrar mindre fett och förbränner desto mer.

Denna diet kan med fördel kombineras med ett effektivt bantningspiller. Klicka här för att prova gratis!

 

 

Lågt GI har t.ex. grönsaker, bönor och linser. Högt GI har t.ex. vetemjöl, majs, potatis och friterad mat. GI är bara intressant för livsmedel som innehåller kolhydrater. Man räknar inte GI för t.ex. kött. Montignac lägger vikt vid andra saker också, t.ex. att balansera näringsämnena i måltiderna och att välja rätt fetter.  Se hela GI-Tabellen längre ner på sidan! 

Tillagningssättet spelar också roll. Potatis som kokt med skalen på ligger på 65, potatismos en bit över 100 och pommes frites ska vi bara inte tala om. Regeln är att ju mer mosat ett livsmedel är, desto högre GI har det. Det är alltså bättre att äta maten så lite behandlad som möjligt. Tanken är att maten skall behandlas dvs smältas i magen istället, vilket i sin tur gör dig mätt längre. Mat som inte ger magen något att jobba med blir bara blir en klump som åker rakt igenom och en timme senare är man hungrig igen.

 

 

För att komma igång med din nya kosthållning och lyckas hålla dieten gå gärna med i en viktklubb. Exempelvis www.matdagboken.se. Där får en personlig matdagbok, personlig motionsdagbok, personliga uträkningar såsom BMI, personligt energibehov, recept och mycket mera. Matdagboken är kopplad till livsmedelverkets databas vilket underlättar rätt kosthållning.



En av de principer som utmärker Montignac metoden är att man helst inte blandar livsmedel med mellanhögt GI och mättat fett i samma måltid. Översatt till ett exempel betyder det att man inte äter fullkornspasta och ägg samtidigt. Det går däremot bra att äta fullkornspasta och grönsaker, eller gröna linser och ägg. Till sin hjälp har man GI-tabeller med olika livsmedels GI, och hittar man inte det man vill i tabellerna så lär man sig ganska snabbt att lista ut om ett livsmedel är bra eller inte och hur man kan kombinera det. Montignac-Metoden bygger på att det är endast blodsockret och Glykemiskt Index man behöver bry sig om Man behöver inte tänka på energiintag och mängd till skillnad från de flesta andra dieter som t.ex. Atkinsdieten, South Beach, Zone, m.fl.

  

Montignac metoden i korthet:

 

 

 Observera!

Om du mår illa, är gravid, har problem med njurarna, har diabetes, oroar dig eller har övriga frågor kontakta din läkare eller dietist. Det är aldrig fel att rådgöra med din  läkare INNAN du börjar banta.

 

Några enkla Montignac tips för att sänka det glykemiska indexet i en måltid:

 

 

  

Här nedan finner du en GI-Tabell sorterad på Livsmedel med Glukos som referens på Ett GI på 100 H. Glukos är detsamma som druvsocker.

    

 

 

Ananas                                                                      66 H

Ananasjuice                                                              46 M

Apelsin                                                                     44 M

Apelsinjuice                                                              46 M

Apelsinjuice, färskpressad                                         46 M

Aprikos, färsk                                                            57 H

Aprikos, inlagd                                                          64 H

Aprikos, torkad                                                          31 L

Aubergine, squash, lök, vitlök m.m.                             15 L

Bagel                                                                         72 H

Baguette                                                                    95 H

Banan                                                                        65 H

Banankaka utan socker                                              55 H

Betor                                                                         64 H

Bovete                                                                      55 M

Bröd, blandat mjöl                                                    48 M

Bröd, bulgur                                                             53 M

Bröd, fiberrikt vetemjöl                                              68 H

Bröd, fint vetemjöl                                                     71 H

Bröd, glutenfritt, fint                                                   90 H

Bröd, hamburger                                                       61 H

Bröd, havregryn                                                        48 M

Bröd, kornmjöl                                                          67 H

Bröd, pita                                                                  57 H

Bröd, pumpernickel                                                   50 M

Bröd, rostbröd                                                           70 H

Bröd, sammalt vetemjöl                                              69 H

Bulgur                                                                       48 M

Bönor i tomatsås, burk                                              48 M

Bönor, black eye                                                      41 M

Bönor, fava                                                               79 H

Bönor, kidney                                                            29 L

Bönor, kidney på burk                                              52 M

Bönor, lima, frysta                                                      32 L

Bönor,mung                                                              38 M

Bönor, pinto                                                             39 M

Bönor, pinto på burk                                                45 M

Bönor, romano                                                         46 M

Bönor, röda kidney                                                    19 L

Bönor, torkade, ej specificerade                                 28 L

Cantaloupemelon                                                       65 H

Choklad, 70 % kakao                                                22 L

Choklad, drickchoklad                                               34 L

Choklad, M&M (jordnötter)                                      32 L

Choklad, Mars                                                          64 H

Choklad, ren mjölkchoklad                                        70 H

Choklad, Snickers                                                     40 M

Choklad,Twix                                                           43 M

Cornflakes                                                                 83 H

Cornflakes, All-Bran                                                 42 M

Cornflakes, Cheerios                                                 74 H

Cornflakes, Chocopops                                             77 H

Cornflakes, Kellogs’ Honey Smacks                         55 M

Cornflakes, Special K                                               54 M

Couscous                                                                  65 H

Croissant                                                                   67 H

Dadlar                                                                       99 H

Druvor                                                                      46 M

Filmjölk                                                                    45 M

Flottyrringar                                                               76 H

Fruktcocktail på burk                                                 55 H

Fruktos (fruktsocker)                                                 22 L

Glass 10 %                                                                61 H

Glukos (druvsocker)                                                100 H

Glukostabletter                                                        102 H

Grapefrukt                                                                 25 L

Grapefruktjuice                                                         48 M

Grönsaker, gröna                                                       15 L

Haricot verts                                                             38 M

Havregrynsgröt                                                          61 H

Havrekex                                                                  55 H

Hirs                                                                           71 H

Honung                                                                      58 H

Jordnötter                                                                  15 L

Kex, Digestive                                                           59 H

Kex, Graham                                                             71 H

Kikärter, garbanzo                                                     33 L

Kikärter, gula (Chana Dal)                                           8 L

Kikärter på burk                                                       42 M

Kikärtsmjöl (gram)                                                     27 L

Kiwi                                                                         53 M

Knäckebröd, fiberrikt rågknäcke                                65 H

Knäckebröd, Kavli                                                    71 H

Knäckebröd,Ryvita                                                    69 H

Korn, fullkorn                                                             25 L

Korn, krossat                                                            50 M

Korn, valsat                                                               66 H

Kålrot, kokt                                                               72 H

Körsbär                                                                     22 L

Laktos (mjölksocker)                                                46 M

Life Savers                                                                70 H

Linser, bruna                                                              29 L

Linser,gröna                                                               29 L

Linser, gröna, på burk                                                52 M

Linser, gula                                                                 22 L

Linser, röda                                                                25 L

Linssoppa på burk                                                      44 M

Läsk, Coca-Cola                                                       70 H

Läsk, Fanta                                                                68 H

Lättglass                                                                   50 M

Majs, färsk                                                               55 M

Majsmjöl (polenta)                                                    69 H

Majstortillachips                                                         74 H

Maltodextrin                                                            105 H

Maltos (maltsocker)                                                 105 H

Mango                                                                       56 H

Mannagryn                                                                66 H

Mjölk 0,1%                                                               32 L

Mjölk 0,5%                                                               30 L

Mjölk 3%                                                                  27 L

Morötter, kokta                                                      85 H

Morötter, råa                                                           30 L

Muffins                                                                      62 H

Müsli                                                                         56 H

Mördegskakor                                                           64 H

Nudlar på mungbönor                                                 26 L

Nudlar, kinesiska på ris                                              58 H

Nudlar, snabb                                                           47 M

Nudlar, vermicelli                                                       35 L

Nutella choklad/nötpålägg                                          32 L

Palsternacka                                                              97 H

Pasta, durumvete                                                       55 M

Pasta, fettucine                                                           32 L

Pasta, fullkorn                                                           40 M

Pasta, gnocchi (potatisbaserad)                                  67 H

Pasta, helt vete                                                          45 M

Pasta, linguine                                                            46 M

Pasta,makaroner                                                       45 M

Pasta, spaghetti durumvete                                        41 M

Pasta, spaghetti, fullkornsdurumvete                          37 M

Pasta, spaghetti, kokt 5 min                                       36 M

Pasta, spaghetti, proteinberikad                                  27 L

Persikor                                                                    42 M

Persikor på burk                                                       47 M

Pizza, med ost och tomat                                           60 H

Plommon                                                                  39 M

Popcorn                                                                    55 H

Potatis, färskpotatis, kokt med skal                            62 H

Potatis i mikrovågsugn                                                82 H

Potatis, bakad                                                            85 H

Potatis, gulskalig, kokt med skal                                 63 H

Potatis, kokt, mosad                                                  73 H

Potatis, pommes frites                                                75 H

Potatis, rödskalig, bakad                                            93 H

Potatis, rödskalig, skalad och kokt                             88 H

Potatischips                                                               54 M

Potatismos, pulver                                                      90 H

Power Bar (Powerfoods)                                           57 H

Pretzels                                                                      81 H

Pumpa                                                                       75 H

Päron                                                                        37 M

Päron på burk                                                           44 M

Quinoa, kokt                                                              35 L

Ravioli, köttfylld, durumvete                                       39 M

Ris, basmati                                                               50 M

Ris, långkornigt amerikanskt                                       48 M

Ris, naturris                                                                50 M

Ris, rundkornigt                                                          72 H

Ris, råris                                                                     55 H

Ris, snabbris                                                               90 H

Ris, vildris                                                                   35 L

Riskakor                                                                    77 H

Rispasta, fullkorn                                                        92 H

Russin, gula                                                                56 H

Russin, svarta                                                             64 H

Råg                                                                            34 L

Rågbröd med linfrö                                                    55 M

Rågbröd, fint                                                              64 H

Rågbröd, grovt                                                          46 M

Sockerkaka                                                              54 M

Sockerkaka med vaniljkräm                                       65 H

Sojabönor                                                                  18 L

Sojabönor på burk                                                     14 L

Sojamjölk                                                                  30 L

Sukros (vanligt socker)                                              64 H

Sylt med socker                                                        49 M

Sylt utan socker                                                         22 L

Sötpotatis                                                                  54 M

Tacoskal                                                                    68 H

Tapioka, kokt i mjölk                                                 81 H

Tapioka, ångkokt 1 timme                                          70 H

Tofu, fryst efterrätt                                                    115 H

Tomat                                                                        15 L

Tomatsoppa                                                              38 M

Tortellini fyllda med ost                                              50 M

Tårtbotten                                                                 46 M

Valnötter                                                                    15 L

Vaniljkräm, efterrätt                                                  43 M

Vattenmelon                                                              72 H

Vetebullar                                                                  73 H

Vetekex                                                                     70 H

Vetekorn                                                                  41 M

Vetemjöl, sammalt                                                     70 H

Vetemjöl, siktat                                                          85 H

Wienerbröd                                                               59 H

Vitlök                                                                        10 L

Våfflor                                                                       76 H

Yoghurt 0,1%, med frukt och socker                          33 L

Yoghurt 0,1%, med fruktos-aspartam                         14 L

Äppeljuice                                                                 40 M

Äpple                                                                        36 M

Ärter, färska                                                              40 M

Ärter, gula, kokta                                                       32 L

Ärtsoppa (gula ärter)                                                  60 H

Ärtsoppa (gröna ärter)                                               66 H

Öl                                                                            110 H

 

Källor:

Aftonbladet: "Ät dig smal med Montignac"

Aftonbladet: "Laga med Montignac - på Svenskt vis" Svenska recept för Montignacmetoden.

Svenska Dagbladet: "Smakfullt från GI världen"

Vecko Revyn: "Kändisarnas farliga kolhydratkrig"

Foster Powell, K. & J.B. Miller, International tables of glycemic index. Am. J. Clin. Nutr. 1995: 62: 871S–893S

 


 

 

 

Lycka till att banta med Montignac Metoden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till startsidan ViktVakten.se


Copyright 2007-2008 viktvakten.se        E-post: info@viktvakten.se