Vill du ha gratis bantningstips och info om nya dieter? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

(fyll i din e-mail här nedan)

Subscribe Unsubscribe

 AtkinsMetoden


 

 

Atkinsmetoden eller Atkins-dieten som den också kallas tillhör kategorin, ketogena dieter, och är en viktminskningsmetod lanserad av läkaren Dr. Robert Atkins. Atkins bantningsmetod bygger på att man äter livsmedel som innehåller mycket lite kolhydrater. Fet mat och kött är tillåtet. Bröd, ris, pasta och potatis är inte tillåtna pga deras höga GI och att de innehåller mycket kolhydrater eller sk "tomma kalorier". Ett intressant videoklipp där Dr. Dean Ornish, mannen bakom Ornish-dieten, kritiserar Atkinsdieten där han b.la. säger att den är farlig (!) finns längre ner på denna sidan.

 

Atkinsmetoden är precis som många andra bantningsmetoder inriktade på att du såsmåningom ska ändra livsstil. Robert Atkins menar på att det finns två huvudsakliga fel i värsterlänningars sätt att äta. Dels att vi äter för mycket raffinerade kolhydrater som socker, mjöl och sirap och dels att vi är rädda för att äta mättat fett. Atkins-metoden innebär i kort att du istället ska tänka på att undvika äta transfetter snarare än mättat fett. Kosten är det viktigaste enligt metoden men i kostplaner och menyerna lägger man också vikt vid näringstillskott samt daglig motion.

 

Denna diet kan med fördel kombineras med ett effektivt bantningspiller. Klicka här för att prova gratis!

 

 

För att komma igång med din nya kosthållning och lyckas hålla dieten gå gärna med i en viktklubb. Exempelvis www.matdagboken.se. Där får en personlig matdagbok, personlig motionsdagbok, personliga uträkningar såsom BMI, personligt energibehov, recept och mycket mera. Matdagboken är kopplad till livsmedelverkets databas vilket underlättar rätt kosthållning. De har flera olika veckomenyer som är enkla att följa!

 

Enligt Atkinsmetoden skall du begränsa intaget av kolhydrater, detta för att få kroppen att ställa om sig från förbränning av främst glukos till förbränning av kroppsfetter istället. Enkelt kan man säga att när det inte finns fler kolhydrater att bränna börjar kroppen bryta ner fett och ombilda fettet till ketoner som kan användas till ersättningsenergi. Detta kallas för att kroppen hamnar i ketos. ketos är egentligen en kroppslig skyddsmekanism, kroppen hamnar i ett svälttillsånd. Atkins hävdar att detta innebär att kroppen gör av med mer energi för att tillgodose kroppens näringsbehov.

 

 

Ett av Atkinsmetodens huvudsyfte är att du får i dig så lite kolhydrater som möjligt. Atkins säger också att du skall äta mat som bearbetats så lite som möjligt ( precis som många andra dieter exempelvis Ashram-dieten och stenåldrersmetoden) och har lågt GI (glykemiskt index). Mat som bearbetats så lite som möjligt har generellt ett lägre GI. Se listan på tillåtna och otillåtna livsmedel längre ner på sidan. Atkinsmetoden har fyra faser: Induktionsfas, viktminskningsfas, mellanfas och underhållsfasen.  

 

För att inte misslyckas med bantningen: Komplettera med en bra multivitamin och en bra multimineraltablett. Denna ser till att du får de vitaminer och mineraler som du behöver. När man bantar är det vanligt att man snabbt lider brist på dessa viktiga ämnen, vilket i sin tur får dig att avbryta bantningen i förtid p.g.a. av dåligt mående. Tips: Just nu kan du prova en Multivitamintablett gratis i hela 2 månader. Den som både innehåller 20 st av de viktigaste vitaminerna OCH mineralerna, den innehåller även extrakt av grönt te som ökar förbränningen! Klicka här för att komma till erbjudandet: Efi SE

 

Observera!

Om du mår illa, är gravid, har problem med njurarna, har diabetes, oroar dig eller har övriga frågor kontakta din läkare eller dietist. Det är aldrig fel att rådgöra med din  läkare INNAN du börjar banta.

 

 

 

Atkinsmetodens fyra faser:

 

Induktionsfasen: Här handlar Atkinsmetoden mest om att försätta kroppen i ketos. Det kan hända att du luktar lite illa (ammoniak) i denna fas men det är bara bra för då vet du att kroppen är i ketos. Det är tillåtet att äta kött, fisk, hårdost och skaldjur. Du bör inte dricka alkohol i denna fas. Tycker du om att dricka alkohol kan du titta närmare på Montignac-Metoden där Montignac nästan rekommenderar rött vin (han är ju Fransman). I denna fas sklall också kolhydratintaget begränsas kraftigt till ca 20-30 gram per dag. Minska på kaffet eller drick koffeinfritt. Multivitamintabletter rekommenderas så du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Atkins rekommenderar även motion i denna fas som varar i ca 2 veckor eller tills du har tappat ca 10% av din övervikt.

 

Viktminskningsfasen:  Öka kolhyratintaget med 2-3 gram per vecka. I denna fas skall du försöka hitta vilken nivå på kolhydratintag som är kritisk för just dig och bedöma vilka livsmedel som skapar hunger hos dig. Här gäller det att ha självdiciplin precis som i fas 1. Viktminskningsfasen pågår tills dess du är 4-5 kilo från din målvikt.

 

Mellanfasen: Här behöver inte kroppen vara i ketos längre. Här gäller det att du hittar din balans för kolhydratintag. Öka intaget av kolhydrater med ca 10 gram per vecka och hitta var gränsen går innan du börjar gå upp i vikt igen. På så vis kommer du underfund med hur mycket kolhydrater du kan äta.

 

Underhållsfasen: Det är i denna fas förhoppningsvis du kommer befinna dig i i resten av livet om du vill behålla din nya vikt förstås. Du skall fortsätta att äta enligt de vanor du skaffat dig i de tidigare faserna. Sträva åter igen att äta så lite bearbetade livsmedel som möjligt likt stenåldersmetoden och flera andra metoder. Se linklistan till vänster och klicka dig fram till respektive metod. Skulle du börja gå upp i vikt igen är det bara att ta nya tag igen med inledningsfasen. Börja om helt enkelt....

 

 

Detta är det bl.a. tillåtet att äta enligt Atkins-dieten:

 

 

 

Detta är det bl.a. inte tillåtet att äta enligt Atkinsdieten:

 

 

Källor:

 

Aftonbladet:  "Atkinsmetoden - Rena hälsokuren"

Aftonbladet: "Diabetiker friskare med Atkinsmetoden"

Aftonbladet: "Ät gott med lite kolhydrater" Atkins recept.

Aftonbladet: "Provsmaka Atkins smala favoriter" Atkins recept.

Aftonbladet: "16-årig flicka dog av Atkins-dieten"

Aftonbladet: "Forskare: Därför funkar Atkins diet"

Aftonbladet: "Atkinsdieten kan vara livsfarlig"

Expressen: "Nu får Atkins diet godkänt"

SVT: "Atkins diet kan förkorta livet"

SVD: "Atkins metod ger bästa bantningen"

GP: "Forskare: Tro inte för mycket på Atkinsdieten"

NWT: "Atkinsmetoden kan vara farlig"

Dalarnas Tidningar: "Atkinsmetoden fungerar"

Dagens Nyheter: "Färre kolhydrater - Bästa bantningen"

Dagens Nyheter: "Inget stöd för att Atkinsmetoden skulle vara farlig"

Svenska Dagbladet: "Atkinsmetoden fungerar - i alla fall för mig"

Sveriges Radio: "Molekyl kan förklara Atkinsmetoden"

Expressen:"Atkins bästa bantningsmetoden"

Atkinsdieten "Atkins diet"

 

Videoklipp som berör Atkinsmetoden:

(Klicka på länken så öppnas ett nytt fönster och videon börjar)

 

SVT: "Atkinsdieten dubbelt så bra som andra i en jämförelse"

SVT: "Diskussion i TV om Atkinsdieten"

SVT: "Atkinsdieten kan vara farlig för kvinnor" (På teckenspråk)

Google: "Kritik mot Atkinsdieten av Ornishdietens grundare Dr. Dean Ornish"

Google: "Framgångsberättelse av Atkinsanvändare"

Atkinsdiet: "End of a good thing?"

Atkins Diet: "Questions: Loose skin?"

Här: hittar du fler videklipp om Atkins: Totalt 27 st. Recept, frågor, tips, råd, m.m.

 

 

 

 

Lycka till att banta med Atkinsmetoden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till startsidan ViktVakten.se


Copyright 2007-2008 viktvakten.se        E-post: info@viktvakten.se